Навсякъде в козметичните реклами, в етикетите на кремове, натурални сокове и какво ли още не, се чете една и съща дума – антиоксидант. Всеки знае, че това е нещо полезно, но замисляме ли се какво реално представлява? Тази статия има за цел да хвърли малко повече светлина върху антиоксидантите, тяхната структура и действие.
Когато мазнините, маслата и витамините в храните си взаимодействат с кислорода от въздуха съвсем естествено започват да гранясват, появява се неприятна миризма и храните се развалят. Тези процеси се засилват още повече под влиянието на съпътстващи фактори като излагане на светлина и топлина. За да се предотвратят, или поне забавят, в състава на храните и напитките се включват антиоксиданти. Те се използват по подобен начин като консервантите, тъй като също като тях, играят ключова роля за удължаване срока на годност и помагат за подобряване вкуса и вида на храните.
Храните, които са богати на антиоксиданти са жизненоважни за цялостното ни функциониране. Тези „магични” храни подобряват не само здравето ни, но увеличават и жизнените ни сили. Те са най-здравословни и най-питателни. Антиоксидант е название, дадено на група елементи, които предпазват човешките клетки от повреждане, обикновено причинено от свободните радикали. Те могат значително да накърнят имунната ни система.
Антиоксидантите са интимно ангажирани в предотвратяването на клетъчните увреждания - общата пътека за рак, стареене и различни заболявания. Научната общност започна да разкрива някои от мистериите около тази тема. Спортистите имат голям интерес, поради опасения за здравето и перспективата за повишаване на ефективността и / или възстановяване от физически упражнения. Целта на тази статия е да служи като ръководство за начинаещите за това какво всъщност представляват антиоксидантите и за кратко да преразгледа тяхната роля във физическите упражнения и общото здраве. Това, което следва, е само върхът на айсберга в нашата динамична и интересна тема.
За да постигнем оптимално здраве, трябва да приемаме повече храни-антиоксиданти.
Те са от съществено значение за нас, защото ни защитават от болести, помагат в борбата със свободните радикали в организма и забавят процеса на стареене. Антиоксидантите съдържат бета-каротин, витамин А, селен, витамин Е, витамин С, полифеноли и флавоноиди.
Всички ние, които се интересуваме от поддържане на здравето чрез естествени методи, сме чували за антиоксидантите и техните здравословни предимства. Този път решихме да разбулим мистерията около един не толкова познат антиоксидант – астаксантин. В крайно време се заговори за него и ние се разровихме да разберем точно как може да подпомогне доброто ни здравословно състояние. Оказва се, че той е 550 пъти по-мощен от витамин Е и се бори с възрастта по възможно най-ефективния начин.