Начало Статии Видео Съвети Връзки ИнфоУеб дизайн. Онлайн маркетинг и реклама
 • Астаксантин – един от най-мощните антиоксиданти за борба със стареенето

  Всички ние, които се интересуваме от поддържане на здравето чрез естествени методи, сме чували за антиоксидантите и техните здравословни предимства. Този път решихме да разбулим мистерията около един не толкова познат антиоксидант – астаксантин.

  В крайно време се заговори за него и ние се разровихме да разберем точно как може да подпомогне доброто ни здравословно състояние. Оказва се, че той е 550 пъти по-мощен от витамин Е и се бори с възрастта по възможно най-ефективния начин. Този супер каротеноид, освен че е много по-мощен от бета-каротена, витамините А и Е, ви помага да намалите бръчките, сухата кожа и петната, свързани с възрастта и да защитите очите и мозъка от оксидативен стрес.

  Видове антиоксиданти и борбата им със свободните радикали
  Нека разгледаме как антиоксидантите взимат участие в борбата със свободните радикали. Антиоксидантите се разделят на два вида – водоразтворими (хидрофилни) и мастноразтворими (хидрофобни). Вашият организъм се нуждае и от двата вида, защото те въздействат върху различни клетки и тъкани в тялото. Водноразтворимите антиоксиданти се съдържат в кръвта и вътреклетъчните и извънклетъчните течности. Те реагират с оксидантите в клетъчния цитоплазма и кръвната плазма. Такива антиоксиданти са витамин С, глутатион и катехини. Мастноразтворимите антиоксиданти се локализират в клетъчните мембрани и липопротеините. Те предпазват клетъчните мембрани от липидна пероксидация. Такива антиоксиданти са витамините Е, А и бетакаротен. Оказва се, че вие се нуждаете и от двата вида антиоксиданти от колкото е възможно повече източници.

  Мастноразтворимите антиоксиданти
  Когато говорим за мощен мастноразтворим антиоксидант, не може да не споменем натуралния антиоксидант астаксантин. Ето и част от полезните му качества:
  • Намалява появата на бръчки, суха кожа, старчески петна, лунички;
  • Засилва защитата на мозъка и нервната система от свободните радикали;
  • Укрепва ставите и целия скелет;
  • Засилва защитата на кожата от свободните радикали, предизвикани от излагането на слънце;
  Ако сте атлет:
  • Засилва силата и издръжливостта ви;
  • Ускорява възстановяването след упражнения;
  • Намалява ставните и мускулни болки след натоварване;
  • Засилва остротата на погледа.

  Каква е връзката между астаксантина и розово-оранжевия цвят на сьомгата и фламингото?
  Много от вас не са наясно защо сьомгата има този отличителен розово-оранжев цвят. Той се дължи на астаксантина и освен цветът й на него се дължи и издръжливостта, която е необходима на сьомгата, за да плува няколко дни срещу течението, за да достигне мястото, където трябва да хвърли хайвера си. При фламингото цветът се дължи отново на този антиоксидант. Бебетата фламинго се раждат оцветени в бяло и придобиват специфичния си цвят след хранене с храни, богати на астаксантин.

  Астаксантинът принадлежи към групата натурални пигменти, наречени каретоноиди. На тях дължат специфичните си цветове цвеклото, морковите, жълтите камби и други. Много от каротеноидите може да си набавите чрез подходяща диета, включваща органична продукция. Набавянето на каротеноида, който съдържа разглеждания в случая мастноразтворим антиоксидант, се оказва доста трудна задача, тъй като той се съдържа в специален вид микроводорасло и морските създания, което се хранят с него. Консумацията на сьомга крие рискове поради възможно съдържание на живак и на други тежки метали. Затова се препоръчва да се търсят хранителни добавки или Био сертифицирани продукти, съдържащи този антиоксидант.

  Каротеноидите са източник на антиоксиданти и витамин А и са важни за фотосинтезните процеси. Те предпазват растенията и организмите от свободните радикали, причинени от светлината и кислорода. Добавяйки антиоксиданти към диетата си, вие си осигурявате анти-ейджинг защита и може да избегнете:
  • преждевременното стареене на кожата;
  • прекомерното сбръчкване;
  • сухотата на кожата;
  • големия брой старчески петна;
  • разпространението на лунички. И не само това.

  Здравословни предимства на консумацията на астаксантин?
  Всеки ден във вашето тяло протичат важни жизнени биологични процеси. В повечето случаи тези процеси, като например някои функции на имунната система, са много полезни за поддържане на добро здравословно състояние. Но те не бива да превишават определено ниво. Налага се поддържане на нормално ниво на имунната система. Въпросът е как най-добре може да направим това:
  • чрез внимателно изготвена персонална хранителна диета;
  • чрез редовни упражнения за поддържане на здравословно тегло;
  • чрез избягване на дефицита на витамин D;
  • чрез избягване на стреса;
  • чрез избягване на тютюнопушенето. И разбира се чрез консумацията на каретоноида астазантин.

  Тъй като всички ние се стремим да водим здравословен живот, а повишената двигателна активност е неизменна част от него, незименно ще се сблъскаме с болката и напрежението след една добра тренировка. Редовният прием на астаксантин може да реши нашия проблем, тъй като основната област върху която той оказва влияние са митохондриите (намират се в мускулните тъкани), които произвеждат 95% от нашата енергия. Проблемът е че там може да се генерират и високо реактивни свободни радикали. Тези свободни радикали разрушават клетъчните мембрани и оксидират ДНК-то ни. Колкото по-голяма е вашата активност, толкова повече свободни радикали се произвеждат, което води до болка и напрежение в мускулите. Тук в действие се включва астаксантинът и подрежда нещата, „пречиствайки” мускулите от свободните радикали и премахвайки „лошата” оксидация.

  Сравнение според силата на действие с останалите нутриенти и мощни мастноразтворими антиоксиданти
  Когато става въпрос за борба със свободните радикали, астаксантинът е 65 пъти по-силен от витамин С, съответно 54 пъти от бета-каротен и 14 пъти от витамин Е. По отношение на справянето с оксидацията той е 550 пъти по-силен от витамин Е, 800 пъти от CoQ10, 6000 пъти от витамин C, 550 пъти от катехините в зеления чай, 11 пъти от бета-каротена, 2.75 пъти от лутеина.

  Предимства на хранителните добавки астаксантин
  И след всички тези предимства остава въпросът как да изберем най-подходящата форма на този мощен антиоксидант. Ако си го набавяте чрез консумация на сьомга, се налага да сте много внимателни при избора й. При видовете, отглеждани във ферми, доста често производители хранят рибите с производни на петрохимикалите, за да получи сьомгата характерния си цвят. Купувайте дива тихоокеанска сьомга, която е природно богата на астаксантин, но може да съдържа живак и други нежелани токсини. Освен високата цена, налага се да консумирате доста голямо количество сьомга, за да си набавите необходимите полезни вещества. Най-добрият вариант се оказва приемът на добавки.

  Как да изберем подходящите добавки
  • Уверете се, че астаксантинът е добит от натурални морски микроводорасли;
  • Търсете марки, които имат сертификати за качество и произход, за да се подсигурите, че сте попаднали на подходящата за вас добавка;
  • Търсете разфасовки по 4 мг. Препоръчителната дневна доза е 4-8 мг и няма да ви се налага да приемате голямо количество таблетки. Вижте и нашето предложение.

  Ние ви съветваме да направите тази добавка неизменна част от здравословния ви хранителен режим. Не е нужно да сте спортист или да имате здравословни проблеми, необходимо е да сте интелигентен и здравомислещ човек, който иска да се погрижи за здравето си дори и профилактично, по най-естествения природен начин. Ние ще ви помогнем.

   

 • Уеб дизайн / Фирмен уеб сайт / Онлайн магазин / Рекламен сайт / Флаш уеб сайт / Корпоративен сайт / Онлайн директория / Графичен дизайн / Банер и лого / Видео реклама / Флаш анимации / Менюта, графики и др. / Галерии / Уеб каталози / Сео оптимизация / Сео линкове / Сео инструменти / Наблюдение и анализ / Tекстово съдържание / Уеб трафик / Позиции в търсачките / Онлайн маркетинг / Email маркетинг / Affiliate маркетинг / Статистика / Данни и проучван / е / Анализ и СЕО / Интернет реклама / Добавяне на урл / Текстови връзки / Статични и динамични / Реклама в с. мрежи / Блогове и обяви / Социални мрежи / Блогове / Маркетинг - с. мрежи / Страници, групи и др. / Социални медии / Уеб директории / Онлайн бизнес / Локален бизнес / Онлайн търговия / Реклама онлайн / Бизнес план / Маркетинг и реклама / Домейн имена / Хостинг планове / Домейн имена / Ниски цени / Наети сървъри / Други / Превод на сайт / Английски и др / Испански и др / Словенски и др / Сръбски и др / И още много други