Начало Статии Видео Съвети Връзки Инфо Сео оптимизация

    Верни стражи на имунната система

    Нашият организъм ежедневно е изложен на действието на свободните радикали - атоми или молекули, които със своето действие могат да доведат до особено сериозни последствия. Факторите, водещи до тяхното генериране, са многобройни: излагане на радиация - слънчева или рентгенова, тютюнов дим, автомобилни газове и не на последно място - храненето.

    Свободните радикали присъстват нормално и в нашия организъм, като всеки един от тях съществува в продължение само на малка част от секундата, но уврежданията, които оставя след себе си, са необратими. Тези частици водят до увреждане на клетъчните мембрани, молекулите на ДНК, като се превръщат в основна причина за процеса на стареене на клетката.

    Наличието на свободни радикали потенцира възникването на белодробни, сърдечно-съдови и неопластични заболявания. Смята се, че във всяка клетка на тялото ежедневно се произвеждат около 10 хиляди свободни радикала. Хора, в менюто на които често присъстват храни, богати на антиоксиданти, по-рядко боледуват и имат относително добри съпротивителни сили, т. е. консумацията на такива здравословни и питателни продукти е най-добрата превантивна мярка срещу действието на опасните частици.
    Антиоксидантите

    Те представляват група елементи, които предпазват човешките клетки от пагубното въздействие на свободните радикали, които значително могат да накърнят имунната ни система. От химическа гледна точка антиоксидант е всяка субстанция, която макар и в много по-ниски концентрации от тези на окисляемия субстрат значително забавя и/или инхибира неговото окисление. В по-широк смисъл към думата антиоксиданти могат да бъдат добавени всички фактори, които забавят или предотвратяват окислителното увреждане на биологичните структури.

    Нашето тяло също разполага със собствени антиоксиданти (коензим Q10, глутатион и др.), които ефективно се борят с действието на свободните радикали. Но за съжаление с напредването на възрастта, приема на еднообразна и непълноценна храна и непрекъснато увеличаващите се негативни фактори (цигарен дим, изгорели газове, химически замърсена храна и вода), количеството и ефективността на антиоксидантите намалява обратнопропорционално на активността на радикалите.

    Това означава само едно - трябва да се увеличи консумацията на храни, богати на витамин С и Е, бетакаротин и селен - или едни от най-добрите антиоксиданти, които не само ще дезактивират свободните радикали, но и ще подобрят физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии и токсични вещества.

     

    Механизъм на действие

    Защитните антиоксидантни механизми на организма могат да бъдат разпределени най-общо в три последователни нива:

    Към първото ниво се отнасят всички фактори, които не допускат ендогенното образуване на свободни радикали, т. нар. превантивни антиоксиданти (трансферин, феритин, хемосидерин, лактоферин, албумин).
    Второто и основно ниво на защита в организма осигурява прихващане и обезвреждане на вече образувани свободни радикали, превръщайки ги в нерадикалови частици или до радикали с по-ниска реактивоспособност. Това се реализира с помощта на ензимни и неензимни антиоксиданти. Към ензимните се отнасят супероксидизмутазата, каталазата, глутатион пероксидазите и глутатион редуктазата.

    Неензимните антиоксиданти се разделят на две групи: липо- и водоразтворими. Към първите спадат мастноразтворимите витамини - витамин Е (основно α-токоферол и донякъде γ-токоферол) и каротеноидите (главно β-каротена). Към водоразтворимите антиоксиданти се числят витамин С, тиоловите съединения и флавоноидите.
    Към третото защитно ниво се класират ензими, които частично възстановяват уврежданията, причинени от свободните радикали. Такава активност проявява например фосфолипаза А2, някои протеолитични ензими, репаративни ензими за ДНК и др.

    Ето списък с някои от най-популярните антиоксиданти:

    Петолистна Гиностема (Jiaogulan)
    Ресвератрол (Resveratrol)
    Ликопен (Lycopenе)
    Пикногенол
    Акай бери (Acai Berry)
    Къпини
    Лактоферин
    Какао
    Малини
    Алфа липоева киселина
    Мелатонин
    Коензим Q10
    Синьо-зелени водорасли
    Сушени плодове
    Котешки нокът (Cat’s claw)
    Грозде
    Гинко Билоба (Ginkgo Biloba)
    Нар
    Спирулина
    Червено вино

    Съвременни изследвания показват, че тяхното благоприятно действие се увеличава, когато се употребяват заедно. Това поражда въпроса: "Възможно ли е да бъде създаден суперантиоксидант, който ефективно да защитава всички клетки от дегенерация?", а отговорът вероятно би бил положителен. И това е така, защото всички тези съставки могат да се комбинират по подходящ начин за създаването на продукт, който ще бъде изключително полезен при:

    активни или пасивни пушачи;
    ежедневно умерено до високо излагане на замърсен въздух-автомобилни газове, работа в среда с висока концентрация на токсини и др.;
    прекомерно излагане на слънчева светлина;
    негативни ефекти от претоварване;
    повишен риск от сърдечно-съдови, чернодробни, дегенеративни и неопластични заболявания;
    в първото тримесечие на бременността с цел намаляване на опасността от вродени аномалии и уродства;
    профилактични при всички хора, които желаят да забавят процесите на стареене и да поддържат организма си в добро здравословно състояние, дори и след навършване на 60-годишна възраст;
    за поддържане на млада, здрава, еластична и добре изглеждаща кожа и за редуциране на бръчките.

    Механизъм на действие

    Защитните антиоксидантни механизми на организма могат да бъдат разпределени най-общо в три последователни нива:

    Към първото ниво се отнасят всички фактори, които не допускат ендогенното образуване на свободни радикали, т. нар. превантивни антиоксиданти (трансферин, феритин, хемосидерин, лактоферин, албумин).
    Второто и основно ниво на защита в организма осигурява прихващане и обезвреждане на вече образувани свободни радикали, превръщайки ги в нерадикалови частици или до радикали с по-ниска реактивоспособност. Това се реализира с помощта на ензимни и неензимни антиоксиданти. Към ензимните се отнасят супероксидизмутазата, каталазата, глутатион пероксидазите и глутатион редуктазата.

    Неензимните антиоксиданти се разделят на две групи: липо- и водоразтворими. Към първите спадат мастноразтворимите витамини - витамин Е (основно α-токоферол и донякъде γ-токоферол) и каротеноидите (главно β-каротена). Към водоразтворимите антиоксиданти се числят витамин С, тиоловите съединения и флавоноидите.
    Към третото защитно ниво се класират ензими, които частично възстановяват уврежданията, причинени от свободните радикали. Такава активност проявява например фосфолипаза А2, някои протеолитични ензими, репаративни ензими за ДНК и др.

    Ето списък с някои от най-популярните антиоксиданти:

    Петолистна Гиностема (Jiaogulan)
    Ресвератрол (Resveratrol)
    Ликопен (Lycopenе)
    Пикногенол
    Акай бери (Acai Berry)
    Къпини
    Лактоферин
    Какао
    Малини
    Алфа липоева киселина
    Мелатонин
    Коензим Q10
    Синьо-зелени водорасли
    Сушени плодове
    Котешки нокът (Cat’s claw)
    Грозде
    Гинко Билоба (Ginkgo Biloba)
    Нар
    Спирулина
    Червено вино

 

 

 


/ BG / RU / RO / ES / NL / SI / AT / HU / BE / IE / CH / SC / EN / CZ / TR / IT / FR / DE / PL / HR / FI / DK / NO / SE / MT / LV / LT / EU / RS / GR / MK /

/ Seo оптимизиране / Оптимизиране за търсачки / Фирмен сайт / Seo оптимизация / Преводи / Афилиейт / Онлайн маркетинг /
/ Уеб сайт цена / Уеб сайт цени / Уеб сайт ниски цени / Уеб сайтове ниски цени / Изработка на сайт / Фирмен уеб сайт /
/ Уеб дизайн / Графичен дизайн / Сео оптимизация / Сео оптимизиране / Интернет маркетинг / Онлайн реклама / Marketing /
/ Афилиейт маркетинг / Афилиейт програма / Маркетинг и реклама / Маркетинг / Реклама / Превод на уеб сайт / Reklama /
/ Интернет реклама / Социални мрежи / Превод на сайт / Изработка на сайт / Изработка на уеб сайт / Афилиейт мрежа /
/ Онлайн магазин / Рекламен сайт / Рекламен уеб сайт / Онлайн бизнес / Реклама в интернет / Маркетинг в интернет /
/ Affiliate / Affiliates / Affiliate program / Affiliate marketing / Оптимизация за търсачки / Маркетинг в социалните мрежи /
/ Mia Design / Графичен дизайн / Лого дизайн / Предпечатна подготовка /


/ Начало / Статии / Видео / Съвети / Връзки / Инфо /

Зъболекарски услугиWWW.ANTIOXIDANTI-WPB.FREE.BGСтоматологичен център