Навсякъде в козметичните реклами, в етикетите на кремове, натурални сокове и какво ли още не, се чете една и съща дума – антиоксидант. Всеки знае, че това е нещо полезно, но замисляме ли се какво реално представлява? Тази статия има за цел да хвърли малко повече светлина върху антиоксидантите, тяхната структура и действие.
Антиоксидант е химическо вещество, което предотвратява окислението на други химически вещества и в минимална степен поема йонизиращата радиация от околната среда.
В биологичните системи постоянно се извършват метаболитни процеси, при които се отделят свободни радикали. Свободните радикали са силно агресивни частици, които атакуват молекулите и клетъчните структури в организма. По този начин те се дезактивират, но за сметка на повреди в организма (под "повреди" се има предвид химически изменения, промени на важни за живота на клетката молекули). Понякога този процес на повреждане на молекули се ползва от организма за противодействие при инфекция.
За щастие в нашия организъм има достатъчно системи за защита от свободните радикали, в противен случай ние едва ли щяхме да функционираме нормално. Ако в клетките на организма има определени вещества (антиоксиданти), свободните радикали се прихващат много бързо, преди да могат да нанесат щети. Но за да работят правилно, тези системи се нуждаят от определени вещества, които поемаме чрез плодовете и зеленчуците, като основно това са витамините.
Следните вещества са с доказани антиоксидантни свойства за организма:
Ретинол (Витамин А или бета каротен) – доказано защитава растенията от щетите, които причинява слънчевата радиация. Предполага се, че изпълнява подобна функция и при човека. Съдържа се в морковите, броколи, тиквите, доматите, картофите, зелето, пъпешите, прасковите, кайсиите.
Витамин C (Аскорбинова киселина, E 300) – водоразтворим витамин, който се съдържа в цитрусовите плодове, зелените чушки, броколи, зелените зеленчуци, ягодите, зелето и доматите.
Витамин Е (токоферол, E306) е мастноразтворим витамин, който се грижи за липидите (мазнините). Съдържа се в пшеничния зародиш, ядките, семената, зелените зеленчуци, растителното и рибеното масла.
Селенът (Se) е химически елемент, чийто съединения се поемат най-добре чрез храната. В големи дози е особено токсичен, но без него организмът ни ще се разболее сериозно. Съдържа се в рибата, мидите, червеното месо, ядките, яйцата, пилешкото и чесъна.
Антиоксиданти са също така някои ензими. Такива са глутатион пероксидазата (предпазва окисляването на липидните мембрани като унищожава свободния пероксид), супероксид дисмутазата (превръща супероксида в кислород и водороден пероксид) и каталазата (превръща водородния пероксид в кислород и вода).
Силно антиоксидантно действие има Коензим Q, още известен от козметичните реклами като Q10 (т.е. това е най-известния от всички коензими Q). Още по-известното му име е убихинон. Младежите могат да синтезират сами Q10 от по-нисши убихинони като Q6 и Q8. За разлика от тях, по-възрастните или болните хора не могат да си доставят убихинон в достатъчни количества. По-този начин Q10 се превръща във витамин, когато организмът е болен или възрастен.
Добавянето на убихинон в хранителния режим е с доказано действие срещу някой от видовете мигрена, както и се приема профилактично за свежа и бърза мисъл при по-възрастни. Убихинонът е изследван за вероятно повлияване на лечението на рака и страничните ефекти на това лечение.
Основната известна причина за стареенето са свободните радикали и йонизиращата радиация на околната среда. Това донякъде модернизира антиоксидантите в обществото на младите баби с изкуствени органи.
Антиоксиданти са група от витамини, минерали и ензими, които предпазват организма от образуване на свободни радикали.
Свободните радикали са атоми или молекули, на чието въздействие всекидневно е подложен организма. Те се образуват в резултат на вредното въздействие на външната среда – слънчева или рентгенова радиация, изгорели автомобилни газове, тютюнев дим, употребата на алкохол и някои лекарства. Освен това свободните радикали се отделят и от самия организъм в процеса на обмяната на веществата.
В организма ни тези малки частици имат кратък срок на съществуване, но могат да доведат до необратими последствия. Свързвайки се с молекулите на клетките свободните радикали увреждат клетъчната мембрана и се смятат за основен фактор за по-бързото стареене и развитие на канцерогенни образувания в клетката. Предполага се, че във всяка една клетка ежедневно се окисляват около 10 хиляди свободни радикали.
Свободните радикали в организма са предпоставка за възникване на редица заболявания – белодробни, сърдечно-съдови и неопластични. Затова е важно да се грижим за нашето здраве и организъм, като контролираме нивата им, доколкото това е възможно. Най-добрия начин да се защитим от вредното им действие е да включим в менюто си храни или хранителни добавки, богати на антиоксиданти.
Каква е ролята на антиоксидантите?
Антиоксидантите са елементи, които намаляват или забавят окислителното увреждане на биологичните структури, в резултат на действието на свободните радикали. Голяма част от антиоксидантите се съдържат в храната и доставят здравословни ефекти за нашето тяло.
Част от антиоксидантите, които неутрализират свободните радикали се синтезират в организма непрекъснато. Такива са например коензим Q10 и глутатион. С напредване на възрастта и приема на еднообразна и непълноценна храна, количеството на антиоксидантите в организма намалява. Ето защо е изключително важно ежедневно да си доставяме необходимите количества от тези ценни елементи под формата на хранителни добавки.
Хранителните вещества с антиоксидантно действие са витамин А, бета-каротин, манган, цинк, селен, витамин С и витамин Е. Те неутрализират окислителните реакции в клетките, водещи до образуването на свободни радикали. Полезното им действие не се изчерпва само с дезактивацията на свободните радикали. Доказано е ,че тези елементи подобряват физиологията на организма, укрепват имунната система и го предпазват от вируси и бактерии.
Според изследвания хората, които включват във всекидневната си диета храни, богати на антиоксиданти, се излагат на по-малък риск от развитие на различни болести, включително и рак.
Какви количества антиоксиданти да приемаме?
В групата на най-важните за организма антиоксиданти попадат витамин С, витамин Е и селен. Всеки от тях има силно антиоксидантно действие, а в комбинация са истинско богатство за организма.
Витамин Е укрепва сърдечносъдовата и имунната система, намалява кръвното налягане, намалява риска от развитие на рак и облекчава дихателните проблеми. Спомага за подобряване на зрението при пациенти, страдащи от диабет. Често се използва в комбинация с витамин C и селен, като по този начин се подобрява усвояването и полезното им действие. Препоръчителни дневни дози са от 400 до 800 мг.
Витамин С е мощен антиоксидант, който се бори със стреса, участва в образуването на костите и тъканите, укрепва имунната система и спомага за по-бързото заздравяване на раните и поддържа еластичността на кожата. Витамин С не се синтезира от организма и затова е важно да се набавя с храната. Препоръчителните дневни дози – от 200 до 500 мг.
Селенът помага за справяне със стреса, поддържа функцията на щитовидната жлеза, спомага за по-бързото възстановяване на увредените клетки и защитава от ракови заболявания. В комбинация с витамин Е действа като мощен антиоксидант. Препоръчителната дневна доза е 55 микрограма за младежи и възрастни.
Механизъм на действие на антиоксидантите
Защитните антиоксидантни механизми на организма могат да бъдат разпределени най-общо в три последователни нива:
Към първото ниво се отнасят всички фактори, които не допускат ендогенното образуване на свободни радикали, т. нар. превантивни антиоксиданти (трансферин, феритин, хемосидерин, лактоферин, албумин);
Второто и основно ниво на защита в организма осигурява прихващане и обезвреждане на вече образувани свободни радикали, превръщайки ги в нерадикалови частици или до радикали с по-ниска реактивоспособност. Това се реализира с помощта на ензимни и неензимни антиоксиданти. Към ензимните се отнасят супероксидизмутазата, каталазата, глутатион пероксидазите и глутатион редуктазата. Неензимните антиоксиданти се разделят на две групи: липо- и водоразтворими. Към първите спадат мастноразтворимите витамини – витамин Е (основно ?-токоферол и донякъде ?-токоферол) и каротеноидите (главно ?-каротена). Към водоразтворимите антиоксиданти се числят витамин С, тиоловите съединения и флавоноидите.
Към третото защитно ниво се класират ензими, които частично възстановяват уврежданията, причинени от свободните радикали. Такава активност проявява например фосфолипаза А2, някои протеолитични ензими, репаративни ензими за ДНК и др;
Ето списък с някои от най-популярните антиоксиданти:
Петолистна Гиностема (Jiaogulan);
Ресвератрол (Resveratrol);
Ликопен (Lycopenе);
Пикногенол;
Акай бери (Acai Berry);
Къпини;
Лактоферин;
Какао;
Малини;
Алфа липоева киселина;
Мелатонин;
Коензим Q10;
Синьо-зелени водорасли;
Сушени плодове;
Котешки нокът (Cat’s claw);
Грозде;
Гинко Билоба (Ginkgo Biloba);
Нар;
Спирулина;
Червено вино;
Съвременни изследвания показват, че тяхното благоприятно действие се увеличава, когато се употребяват заедно. Това поражда въпроса: “Възможно ли е да бъде създаден суперантиоксидант, който ефективно да защитава всички клетки от дегенерация?”, а отговорът вероятно би бил положителен. И това е така, защото всички тези съставки могат да се комбинират по подходящ начин за създаването на продукт, който ще бъде изключително полезен при:
активни или пасивни пушачи;
ежедневно умерено до високо излагане на замърсен въздух-автомобилни газове, работа в среда с висока концентрация на токсини и др.;
прекомерно излагане на слънчева светлина;
негативни ефекти от претоварване;
повишен риск от сърдечно-съдови, чернодробни, дегенеративни и неопластични заболявания;
в първото тримесечие на бременността с цел намаляване на опасността от вродени аномалии и уродства;
профилактични при всички хора, които желаят да забавят процесите на стареене и да поддържат организма си в добро здравословно състояние, дори и след навършване на 60-годишна възраст;
за поддържане на млада, здрава, еластична и добре изглеждаща кожа и за редуциране на бръчките.