Начало Статии Видео Съвети Връзки ИнфоУеб дизайн. Онлайн маркетинг и реклама
 • Досиетата „Е“ - антиоксиданти и киселинни регулатори

  Когато мазнините, маслата и витамините в храните си взаимодействат с кислорода от въздуха съвсем естествено започват да гранясват, появява се неприятна миризма и храните се развалят. Тези процеси се засилват още повече под влиянието на съпътстващи фактори като излагане на светлина и топлина. За да се предотвратят, или поне забавят, в състава на храните и напитките се включват антиоксиданти. Те се използват по подобен начин като консервантите, тъй като също като тях, играят ключова роля за удължаване срока на годност и помагат за подобряване вкуса и вида на храните.

  При разпада на мазнините вследствие взаимодействието им с кислорода се произвеждат химични съединения, наречени пероксиди. Те са отговорни за характерните промени в миризмата и сапунения вкус на гранясалата мазнина. Антиоксидантите предотвратяват образуването на пероксиди и така забавят процесите на разваляне на храната. Въпреки че в хранително-вкусовата индустрия се използват и множество други похвати за забавяне на процесите на окисление, като херметически и вакуумни опаковки или такива, в които се вкарват инертни газове като азот, добавянето на антиоксиданти е най-ефективният начин за удължаване срока на годност на даден хранителен продукт. Ето защо те намират голямо приложение при производството на растителни олиа и масла, животински мазнини, месни и рибни продукти, маргарин, майонеза, млечни продукти, печива, чипсове, снаксове, картофено пюре на прах.

  Освен това антиоксидантите имат и друга функция – те забавят процесите на ензимно покафеняване при плодовете, зеленчуците и плодовите сокове. Да вземем например една ябълка – при разрязване тя потъмнява до няколко минути, тъй като се окислява. За да предотвратим окислителния процес най-лесно е да изцедим лимонов сок върху отрязаната ябълка. Така всъщност ще третираме ябълката с антиоксиданти, тъй като лимоновият сок е много богат на витамин С, който е един от най-мощните антиоксиданти и е познат като Е300.

  Витамин С (Е300) и витамин Е (Е306) всъщност са два антиоксиданта, присъстващи в много живи организми, включително и в нас – хората, които изпълняват и ролята на хранителна добавка с антиоксидантно действие. Витамин С подтиска образуването на карциногенните нитрозамини, стимулира имунната система и възстановява витамин Е като част от антиоксидантната защитна система.

  В групата на Е-тата с номера от 300 до 399 се включват и някои киселинни регулатори, чиято роля е да направят храните по-апетитни чрез регулиране на промените в алкалното/киселинното съдържание, които настъпват по време на обработка. Но освен това те подпомагат за повишаването на антиоксидантния ефект.
  Антиоксиданти и здраве

  Окислителните процеси са много опасни за живите организми. Те могат да предизвикат нарушаване на структурата на ДНК, а от тук и повишен риск от развитие на ракови заболявания. А окислителните реакции в човешкото тяло се свързват с изграждането на мастни депа, които могат да блокират артериите и да причинят инфаркт и други сърдечно-съдови болести. Освен това окислителните процеси могат да доведат до разрушаването на белтъчините. Затова антиоксидантите са задължителни елементи от състава на много от готовите храни. Друг е въпросът, че самите антиоксиданти понякога са спорни и се свързват с появата на различни здравословни проблеми. Например BHA - Butylated hydroxy-anisole (Е320) и BHT - Butylated hydroxy-toluene (Е321) – най-използваните антиоксиданти за предпазване от гранясване на маслото и олиото – могат да провокират различни алергични реакции, при опити с лабораторни животни се установява, че в по-големи дози водят до развитието на тумори и дори са смъртоносни. Те са забранени за употреба в Япония и дори Макдоналдс са ги премахнали от състава на менюто си, но само в САЩ.

 • Уеб дизайн / Фирмен уеб сайт / Онлайн магазин / Рекламен сайт / Флаш уеб сайт / Корпоративен сайт / Онлайн директория / Графичен дизайн / Банер и лого / Видео реклама / Флаш анимации / Менюта, графики и др. / Галерии / Уеб каталози / Сео оптимизация / Сео линкове / Сео инструменти / Наблюдение и анализ / Tекстово съдържание / Уеб трафик / Позиции в търсачките / Онлайн маркетинг / Email маркетинг / Affiliate маркетинг / Статистика / Данни и проучван / е / Анализ и СЕО / Интернет реклама / Добавяне на урл / Текстови връзки / Статични и динамични / Реклама в с. мрежи / Блогове и обяви / Социални мрежи / Блогове / Маркетинг - с. мрежи / Страници, групи и др. / Социални медии / Уеб директории / Онлайн бизнес / Локален бизнес / Онлайн търговия / Реклама онлайн / Бизнес план / Маркетинг и реклама / Домейн имена / Хостинг планове / Домейн имена / Ниски цени / Наети сървъри / Други / Превод на сайт / Английски и др / Испански и др / Словенски и др / Сръбски и др / И още много други