Начало Статии Видео Съвети Връзки ИнфоУеб дизайн. Онлайн маркетинг и реклама
 • Антиоксиданти и свободни радикали – част 1

  Антиоксиданти и свободни радикали

  Антиоксидантите са интимно ангажирани в предотвратяването на клетъчните увреждания - общата пътека за рак, стареене и различни заболявания. Научната общност започна да разкрива някои от мистериите около тази тема. Спортистите имат голям интерес, поради опасения за здравето и перспективата за повишаване на ефективността и / или възстановяване от физически упражнения. Целта на тази статия е да служи като ръководство за начинаещите за това какво всъщност представляват антиоксидантите и за кратко да преразгледа тяхната роля във физическите упражнения и общото здраве. Това, което следва, е само върхът на айсберга в нашата динамична и интересна тема.

  Какво са антиоксиданти и свободни радикали?

  Що е то свободни радикали?

  Свободните радикали са атоми или групи от атоми с нечетно число на електроните и могат да се образуват, когато кислородът взаимодейства с определени молекули. Веднъж формирани, тези силно реактивни радикали са в състояние да започнат верижна реакция на унищожение, като доминото. Тяхната главна опасност идва от увреждането, което могат да нанесат, когато реагират с важни клетъчни компоненти като ДНК или клетъчната мембрана. Съществува реален риск клетките да функционират лошо или дори да умрат, ако това се случи. За да се предотврати увреждането, което свободните радикали причиняват, тялото има защитна система от антиоксиданти.

  Що е то антиоксиданти?

  Антиоксидантите са молекули, които могат безопасно да взаимодействат със свободните радикали и да прекратят верижната реакция преди да бъдат увредени жизнените молекули. Въпреки че има няколко ензимни системи в организма, които извличат свободни радикали, основните микроелементни (витамин) антиоксиданти са витамин Е, бета-каротин и витамин С. Освен това минерал селен, който представлява микроелемент, необходим за правилната функция на един от антиоксидантните ензимни системи на тялото, понякога се включва в тази категория. Тялото не може да произвежда тези микронутриенти, така че те трябва да се доставят в и с храната.

  Витамин Е

  Витамин Е или d-алфа токоферол е мастноразтворим витамин, съдържащ се в ядки, семена, зеленчукови и рибени масла, пълнозърнести храни (особено пшеничен зародиш), обогатени зърнени храни и кайсии. Настоящата препоръчителна дневна доза (ПДД) е 10 мг на ден за мъжете и 8 мг на ден за жените.

  Витамин С

  Витамин С или аскорбиновата киселина е водоразтворим витамин, присъстващ в цитрусови плодове и сокове, зелени чушки, зеле, спанак, броколи, канела, пъпеш, киви и ягоди. Препоръчителната дневне доза е 60 mg на ден. Прием над 2000 mg може да бъде свързан с нежелани странични ефекти при някои хора.

  Бета-каротин

  Бета-каротинът е предшественик на витамин А (ретинол) и присъства в черния дроб, яйчния жълтък, млякото, маслото, спанака, морковите, тиквата, броколите, домате, пъпешите, прасковите и зърната. Тъй като бета-каротинът се преобразува в витамин А от организма, няма определено точно изискване за негово количесто. Вместо това, за да се изясни връзката, препоръчителната дневна доза се изразява като ретинолови еквиваленти. (ЗАБЕЛЕЖКА: Витамин А няма антиоксидантни свойства и може да бъде доста токсичен, когато се приема в излишък).

  Свободните радикали нанасят щети и допринасят за етиологията на много хронични здравни проблеми като сърдечно-съдови и възпалителни заболявания, катаракта и рак. Антиоксидантите възпират тъканните увреждания, причинени от свободните радикали, като предотвратяват образуването на радиикалите, пречистват организма от тях или насърчават разлагането им. Това далеч не е всичко, защото за антиоксиданти и свободни радикали още много има да разказваме. За да има какво да четете, на продължението ни по темата внимание обърнете.

   

 • Уеб дизайн / Фирмен уеб сайт / Онлайн магазин / Рекламен сайт / Флаш уеб сайт / Корпоративен сайт / Онлайн директория / Графичен дизайн / Банер и лого / Видео реклама / Флаш анимации / Менюта, графики и др. / Галерии / Уеб каталози / Сео оптимизация / Сео линкове / Сео инструменти / Наблюдение и анализ / Tекстово съдържание / Уеб трафик / Позиции в търсачките / Онлайн маркетинг / Email маркетинг / Affiliate маркетинг / Статистика / Данни и проучван / е / Анализ и СЕО / Интернет реклама / Добавяне на урл / Текстови връзки / Статични и динамични / Реклама в с. мрежи / Блогове и обяви / Социални мрежи / Блогове / Маркетинг - с. мрежи / Страници, групи и др. / Социални медии / Уеб директории / Онлайн бизнес / Локален бизнес / Онлайн търговия / Реклама онлайн / Бизнес план / Маркетинг и реклама / Домейн имена / Хостинг планове / Домейн имена / Ниски цени / Наети сървъри / Други / Превод на сайт / Английски и др / Испански и др / Словенски и др / Сръбски и др / И още много други